Alergeny

Označování alergenů v Ústřední školní jídelně Holešov.

Odvolání na legislativu:

EU- 2000/13 do 13.12.2014 a oak nahrazena 1169/ EU článek 21.

ČR- vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin - datum stanoven na 13.12.2014

Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Je požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.

V Ústřední školní jídelně Holešov bude značení alergenů od 1.9.2014.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU.

1/ obiloviny obsahující lepek

2/ mléko a výrobky z něj

3/ vejce a výrobky z nich

4/ ryby a výrobky z nich

5/ podzemnice olejná /arašídy/

6/ sojové boby

7/celer

8/ skořápkové plody /všechny druhy ořechů/

9/ hořčice

10/ měkkýši, korýši a výrobky z nich

11/ sezamová semena

12/ oxid siřičitý a siřičitany /vyjádřeno SO2/

13/ vlčí bob /lupina/

 

 

Značení alergenů je jen informační požadavek.

Zákonné ustanovení určuje vedoucím ŠJ:

" Jasně a zřetelně označit" strávníkům, že je alergenní složka v potravině přítomna, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníka. Tuto skutečnost si musí každý sám uhlídat. Jídelna má pouze funkci informační tak, jako každý jiný výrobce potravin a pokrmů. Označení přítomnosti alergenů bude na jídelním lístku vyznačeno číslem a v blízkosti JL bude seznam alergenů. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

 

Vedoucí ÚŠJ Holešov

Kotouček Karel